فهرست مطالب

مجله بیمارستان
سال چهاردهم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/23
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محسن افصحی، محمد مهدی سپهری، احسان عامری صفحات 9-24
    زمینه و هدف
    تصمیم گیری در مورد تغییر تعداد تخت های بیمارستان یکی از چالش های پیش روی مدیران بیمارستان ها است، زیرا با افزایش تعداد تخت ها، هزینه جاری بیمارستان افزوده می شود و از طرف دیگر با کاهش تعداد تخت ها، جریان بیماران با اختلال مواجه می شود. از این رو هدف اصلی این تحقیق، کمینه سازی هزینه ها و بیشینه سازی جریان بیماران در شبکه، با در نظر گرفتن محدودیت های عملی بیمارستان است.
    مواد و روش ها
    گام های اصلی مطالعه عبارت است از: شناسایی محدودیت های موجود در تغییر ظرفیت هر بخش به کمک مصاحبه با مدیران و پرسنل بیمارستان، تحلیل و بررسی شبکه جریان بیمار قلبی در بیمارستان مدرس تهران، شبیه سازی جریان فعلی، تعیین سناریو های قابل اجرا و انتخاب بهترین سناریو ها به کمک مدل سازی ریاضی با هدف کمینه سازی هزینه و بیشینه سازی جریان بیماران
    نتایج
    از میان تعداد زیادی سناریو موجود، با بررسی محدودیت ها تعداد 31 سناریو قابل اجرا شناسایی و مورد تحلیل قرار گرفت. در نهایت، 8 سناریو برتر مشخص شد. نتایج نشان داد که به طور کلی کاهش تخت در سی سی یو و افزایش تخت در پست سی سی یو می تواند با در نظر گرفتن محدودیت های هزینه ای، جریان بیماران را بهبود بخشد.
    نتیجه گیری
    رویکرد پیشنهادی می تواند یک راهنمای کلی برای برنامه ریزی ظرفیت بیمارستان با در نظر گرفتن محدودیت های عملی باشد. از آنجایی که برخی از مدیران سلامت، با ایجاد بخش پست سی سی یو مخالفت می کنند. با این رویکرد می توان وضعیت جریان بیماران را در شرایط وجود و عدم وجود این بخش با هم مقایسه نمود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی ظرفیت، شبکه جریان بیماران قلبی، مدل سازی ریاضی، شبیه سازی گسسته، پیشامد
  • مرجان قاسمی نژاد، صدیقه سادات طوافیان، علیرضا حیدر نیا صفحات 25-36
    مقدمه
    کمردرد از مشکلات شایع در پرستاران است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر برنامه آموزش مرتبط با سلامت فیزیکی بر کیفیت زندگی کارکنان پرستاری مبتلا به کمردرد مزمن بود.
    هدف
    کمردرد از مشکلات شایع در پرستاران است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر برنامه آموزش مرتبط با سلامت فیزیکی بر کیفیت زندگی کارکنان پرستاری مبتلا به کمردرد مزمن بود.
    مواد و روش ها
    دراین پژوهش نیمه تجربی 111 نفر از کارکنان پرستاری مبتلا به کمردرد مزمن شاغل در بیمارستانهای منتخب یزد در دو گروه مداخله) 06 نفر (و شاهد) 91 نفر (شرکت نمودند. گروه مداخله در یک برنامه آموزشی شامل یک 7 نفره شرکت کردند. کیفیت زندگی کلیه آزمودنی ها، قبل و 3 ماه - جلسه با میانگین مدت زمان 186 دقیقه در گروه های 8 بعد از مداخله آموزشی بوسیله پرسشنامه 30 سئوالی کیفیت زندگی ارزیابی شد و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی در 6 تجزیه و تحلیل شد. / سطح معناداری 69 73، محدودیت نقش بعلت /
    یافته ها
    علیرغم همسان بودن دو گروه در بدو مطالعه میانگین ابعاد عملکرد جسمانی 33 01 در گروه مداخله در مقایسه با میانگین های همین / 91 و سلامت عمومی 1 / 98، درد جسمانی 10 / مشکلات جسمانی 18 91 در گروه شاهد دارای تفاوت چشمگیر بود /37، 38/69، 77/88، 06/ ابعاد در 3 ماه بعد از مداخله با میزانهای 96 (> 6/6661 PV =6/ (. ابعاد روانی کیفیت زندگی در گروه مداخله تغییر فاحشی نسبت به قبل از مداخله نداشت) 899 PV. )
    نتیجه گیری
    برنامه آموزشی مبتنی بر سلامت فیزیکی توانست بر ابعاد عملکرد جسمانی، محدودیت نقش بدنبال مشکلات جسمانی، درد جسمانی و سلامت عمومی موثر باشد.
    کلیدواژگان: کمردرد مزمن، برنامه آموزشی، کیفیت زندگی، پرستار، سلامت فیزیکی
  • محمد عرب، الهام موحدکر، محمود محمودی صفحات 37-49
    زمینه و هدف
    در سالهای اخیر توجه شایانی به گیرندگان خدمت اورژانس بیمارستانی گردیده است. هدف پژوهش حاضر تعیین عوامل موثر بر رضایتمندی گیرندگان خدمات اورژانس در بیمارستانهای منتخب دانشگاه های علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی است.
    مواد و روش ها
    حجم نمونه در این پژوهش توصیفی-تحلیلی-مقطعی 768 نفر از مراجعین یکسال گذشته بخش اورژانس بیمارستانهای منتخب بود. از هر دانشگاه سه بیمارستان عمومی و سه بیمارستان تخصصی بطور تصادفی انتخاب شد. ابزار پژوهش پرسشنامه ای 54 سوالی در دو بخش بود. روائی توسط اساتید و پایائی در پایلوت 50تائی(0/87) تائید شد. نرخ پاسخگوئی 97/66% و آزمونها شامل آزمون t برای نمونه های مستقل، رگرسیون خطی ساده و چندگانه بود.
    نتایج
    ویژگی های دموگرافیک افراد مورد مطالعه عبارتند: 57/3% زن، 56/8% بیشتر از 45 سال، 63/1% مشمولین تامین اجتماعی، 92/7% شهرنشین، 56% متاهل، 58/7% تحصیلات کمتر از متوسطه و 68/4% تحت پوشش بیمه مکمل. میزان هزینه پرداختی بیماران در دانشگاه شهید بهشتی بیشتر از تهران و بخش عمده ای از پرداختها در هر دو دانشگاه ترکیب بیمه و پرداخت از جیب بود. رضایتمندی مراجعین دانشگاه تهران در ابعاد پذیرش، نگهبانی، پزشکان معالج، کادر پرستاری و محیط-خدمات در تهران و مراجعین دانشگاه شهید بهشتی در بعد مدیریت بیشتر بود. میزان رضایتمندی در زمان حضور پزشک، زنان، افراد مسنتر، شهرنشینان و خودارجاعی به اورژانس بیشتر بود. رضایتمندی مراجعین دانشگاه تهران بیشتر از شهید بهشتی بود.
    نتیجه گیری
    جمع آوری اطلاعات در مورد ارزیابی بیمار از کیفیت خدمات یا امکانات درمانی دردسترس، می تواند در راستای شناخت مناطق قابل ارتقای سیستم ارائه خدمت مورد استفاده واقع گردد.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، گیرندگان، خدمت، اورژانس بیمارستانی
  • علی جنتی، ندا کبیری*، محمد اصغری جعفرآبادی، بهروز پوراصغری، بابک بیاض صفحات 51-62
    زمینه و هدف

    پرداخت مبتنی بر عملکرد، مدل پرداختی است که سعی بر پاداش دادن به ابعاد اندازه گیری شده عملکرد دارد و ارائه کنندگان خدمات سلامت را در جهت دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده توسط انگیزاننده های مالی تشویق می-کند. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر پرداخت مبتنی بر عملکرد بر کارایی واحد آزمایشگاه مرکز آموزشی درمانی امام رضا (ع) تبریز در سال 92 می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع مطالعات مداخله ای و قبل و بعد می باشد. به منظور در نظر گرفتن هر نوع تغییرات شاخص های کارایی از ابتدای سال 92 تا پایان سال 92 سنجش و مقایسه گردیدند. داده ها با بررسی اسناد آزمایشگاه و حسابداری مرکز به صورت دستی جمع آوری شدند و برای مقایسه کارایی قبل و بعد از مداخله از آمار توصیفی استفاده گردید.

    نتایج

    مقایسه داده های حاصل از پرسشنامه های قبل و بعد از مداخله نشان می دهند. هزینه های بعد از مداخله آزمایشگاه تفاوت معنی داری نسبت به قبل نداشتند ولی درآمد آزمایشگاه اندکی بیشتر از قبل شده بود (از 14364 ریال به 16874 ریال افزایش یافته بود). خطاهای آزمایشگاهی نیز نسبت به قبل از مداخله افزایش یافته بود (از صفر به 17 مورد).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های مطالعه می توان نتیجه گرفت که این نوع پرداخت تشویقی می تواند با تعیین اهداف از پیش تعیین شده و در نظر گرفتن امتیاز منفی برای بروز خطاهای آزمایشگاهی برای پرسنل، در تمام سطوح ارائه خدمت، از جمله مراکز ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی اولیه، داروخانه ها، مراکز ارائه دهنده خدمات تشخیصی و کل بیمارستان نیز به کار گرفته شود.
    واژه های کلیدی:

    کلیدواژگان: پرداخت مبتنی بر عملکرد، کارایی، بیمارستان، آزمایشگاه بالینی
  • ندا وزیری، علی اردلان، الهام احمدنژاد، عباس رحیمی فروشان صفحات 63-70
    مقدمه
    مراکز هدایت عملیات بحران دانشگاه های علوم پزشکی کشور با سابقه نه چندان طولانی، با هدف ساماندهی و هماهنگی عملیات در زمان رخداد بلایا ایجاد شده است و تصمیم گیرنده نهایی انجام اقدامات در جهت برگشت به حالت قبل از رخداد بلایا می باشد. این مطالعه با هدف تدوین ابزار استاندارد (پایا و روا) ارزیابی عملکرد مراکز عملیات بحران اجرا شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه ترکیبی (Sequential Triangulation) با هدف ابزارسازی در بین کارشناسان مراکز هدایت عملیات بحران که حداقل یکسال از تاسیس آن گذشته است، در سال 1391 انجام شد. روایی صوری و محتویی برای سنجش روایی و ضریب آلفای کرونباخ برای سنجش پایایی ارایه شد. جهت تقلیل سوالات و تعیین بیشترین عامل تفاوت در حیطه های مختلف پرسشنامه، از تحلیل عاملی اکتشافی بهره گرفته شد.
    نتایج
    ابزار نهایی دارای شش حیطه با 38 سوال بود. روایی محتوی تمام سوالات بغیر از یک سوال (1/0+) مناسب و بالای (6/0+) بود. ضریب پایایی تمام حیطه ها بغیر از یک حیطه (فعال سازی با ضریب کرونباخ 337/0) مناسب و بالای 7/0 بود. تحلیل عاملی حیطه ارزیابی اطلاعات را به پنج سوال، حیطه فعال سازی و حیطه هماهنگی را به دو سوال و سه حیطه آخر را به یک سوال تقلیل داد.
    نتیجه گیری
    پرسشنامه تدوین شده ابزار مناسب (روا و پایا) در جهت اندازه گیری عملکرد مراکز هدایت عملیات بحران می باشد. پایایی مناسب پرسشنامه دلیل بر هماهنگی بین سوالات و روایی محتوی بالای پرسشنامه دلالت بر تسلط کارشناسان مراکز بر حیطه های مورد سوال داشت.
    کلیدواژگان: مرکز هدایت عملیات بحران، بلایا، مطالعات ترکیبی، آنالیز عاملی اکتشافی، پایایی، روایی
  • جواد وطنی شعاع، حسین کاردان یامچی*، میر غنی سید صومعه صفحات 71-76
    مقدمه

    مواجهه با برخی از حلال های آلی مانند بنزن و تولوئن باعث اثرات زیان آور بر روی ارگان های بدن و سبب گسترش بیماری هایی مانند سرطان مثانه، سرطان خون و تاثیر سوء بر روی سیستم عصبی می گردد. مواجهه طولانی مدت کادر پزشکی با ترکیبات آلی فرار از جمله بنزن، تولوئن، گزیلن و زایلن در هوای داخل بیمارستان ها و عوارض شدید آنها در کادر پزشکی و کارکنان بیمارستان ها که هزینه های درمانی زیادی را بدنبال دارد، اهمیت این مطالعه را بیش از پیش نمایان می سازد. هدف از مطالعه حاضر، شناسایی و اندازه گیری BTEX (بنزن، تولوئن، ام-زایلن، پی-زایلن و اتیل بنزن) در هوای بیمارستان و مقایسه آن با حد استاندارد توصیه شده توسط اداره فنی بهداشت حرفه ای کشور می باشد.

    مواد و روش ها

    ابتدا بخش های حساس بیمارستان امام حسین ع شهر شاهرود مانند آزمایشگاه پاتولوژی و اورژانس انتخاب شده و با استفاده از روش های سازمان بهداشت و ایمنی آمریکا با استفاده از زغال فعال نمونه برداری هوا انجام شد و با استفاده از دستگاه گازکروماتوگرافی با دتکتور طیف سنج جرمی و شعله ای عمل شناسایی و تعیین مقدار آلاینده ها انجام گردید. در ادامه جهت پردازش و تحلیل داده ها از نرم افزار کامپیوتری spss نسخه 13 استفاده شد.

    یافته ها

    در کلیه بخش مورد مطالعه از جمله بخش بستری، اتاق عمل، اورژانس و آزمایشگاه آلاینده های بنزن، تولوئن، اتیل بنزن و ام و پی زایلن شناسایی شد. همچنین غلظت تولوئن در بخش های امحای زباله mg/m35477/0، رختشوخانه mg/m34052/0 و آزمایشگاه پاتولوژی mg/m381/0 می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان می دهد که آلاینده های مورد مطالعه در کلیه بخش های این بیمارستان وجود دارد که با مطالعات دیگر محققین هماهنگی وجود دارد و این نشان دهنده اهمیت بررسی میدانی دقیق جهت شناسایی منابع انتشار این آلاینده ها در محیطی استریل مثل بیمارستان می باشد.

    کلیدواژگان: بیمارستان، حلال های آلی(BTEX)، سرطان خون
  • محمد ملکوتیان، مهندس مریم صادقی، مهندس شیدوش دولتشاهی صفحات 77-84
    زمینه و هدف
    پسماندهای مراکز بهداشتی-درمانی به لحاظ نقش عمده آنها در گسترش انواع بیماری و همچنین آلودگی محیط دارای اهمیت ویژه ای هستند. لذا توجه به عملکرد دستگاه های بیخطرساز پسماندهای بیمارستانی حائزاهمیت است.هدف از انجام این مطالعه تعیین عملکرد دستگاه های غیرسوز بیخطرساز پسماند در بیمارستانهای آموزشی شهر کرمان و بیمارستانهای شهر سیرجان می باشد.
    مواد و روش ها
    مطالعه تجربی و در فاصله زمانی فروردین لغایت شهریور سال 1392 در مرکز تحقیقات مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد. عملکرد دستگاه ها از نظر فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی بررسی شد. بررسی عملکرد مکانیکی با مشاهده و ثبت شاخص های مکانیکی توسط ترمومترها و ثبات های دستگاه انجام شد. به منظور بررسی عملکرد شیمیایی از نوار اندیکاتور و عملکرد بیولوژیک از نوار اندیکاتور بیولوژیک استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    در بین بیمارستانهای مورد بررسی، %3/96 از دستگاه های بیخطرساز پسماند، دارای عملکرد مطلوبی از نظر مکانیکی، %3/85 از دستگاه ها دارای عملکرد مطلوبی از نظر شیمیایی و %84 از دستگاه ها دارای عملکرد مطلوبی از نظر بیولوژیکی بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه دستگاه های غیرسوز بیخطرساز پسماند در بیمارستانهای مذکور قادر به بی خطرسازی کامل پسماندها از نظر شیمیایی و بیولوژیکی نیستند و اگرچه از نظر مکانیکی، دما و زمان مورد نیاز برای فرآیند تامین می شود ولی تنها این معیار نمی تواند دلیلی بر بیخطر بودن پسماندها باشد لذا عملکرد دستگاه ها در بیمارستان های مذکور ضعیف ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: عملکرد، دستگاه غیرسوز، بیخطرساز، بیمارستان، کرمان، سیرجان
  • دل ارام یونسی، افشین قاسمی، محمد موسوی جد صفحات 85-96
    زمینه وهدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تعادل بین زندگی کاری و غیرکاری بر کیفیت زندگی در بیمارستان های سطح شهر سنندج است. ابعاد تعادل بین زندگی کاری و غیرکاری شامل تعادل در خانواده، کار، اوقات فراغت و رشد شخصی است. همچنین به منظور سنجش کیفیت زندگی از ابعاد سلامت جسمانی، روانی، اجتماعی و محیطی استفاده شده است.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری پژوهش حاضرکلیه پرسنل بیمارستان های سطح شهر سنندج (اعم از پزشکان، پرستاران، کارمندان بخش اداری و متصدیان و نگهبانان) هستند که به روش نمونه گیری خوشه ایو با استفاده از فرمول کوکران، نمونه ای 150 نفری از آن ها انتخاب شده است. داده های به دست آمده با استفاده از رویکرد معادلات ساختاری و نرم افزار AMOS18 و SPSS 20 تحلیل شده است.
    نتایج
    نتایج پژوهش نشان داد که فرضیه اصلی پژوهش (تعادل بین زندگی کاری و غیرکاری پرسنل بیمارستان های مورد بررسی) به اندازه 0.70 بر کیفیت زندگی کاری آن ها تاثیر داشته است. این در حالی است که فرضیه فرعی اول تحت عنوان تاثیر تعادل در خانواده بر کیفیت زندگی به دلیل قرار داشتن مقدار بحرانی آن در دامنه رد فرضیات، رد شده است.
    نتیجه گیری
    تاثیر هر سه بعد غیرکاری بر کیفیت زندگی پرسنل بیمارستان ها تایید شده است که این امر می تواند به دلیل شرایط و محدودیت های اقتصادی موجود در شهر سنندج باشد.
    کلیدواژگان: تعادل بین زندگی کاری و غیرکاری، تعارض بین زندگی کاری و غیرکاری، کیفیت زندگی، بیمارستان
  • هانا حسنی*، رفعت محبی فر، آمنه باریکانی صفحات 97-104
    زمینه و هدف

    درک انتظارات و ادراکات بیمار یکی از الزامات برای بهبود کیفیت خدمات سلامت می باشد هدف مطالعه حاضر ارزیابی شکاف بین ادراکات وانتظارات بیماران بستری در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی قزوین در پنج بعد کیفیت خدمات می باشد.

    مواد وروش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی و از نوع مقطعی است که بر روی 298 بیمار بستری در 6 بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی قزوین جهت ارزیابی کیفیت خدمات بر اساس ادراکات و انتظارات مشتری جهت شناسایی نقاط ضعف و قوت کیفیت خدمات انجام گرفت. جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه اساندارد سروکوال بود که پایایی و روایی این پرسشنامه قبلا بوسیله مطالعات انجام شده در ایران و سایر کشورها تایید شده است. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد.

    نتایج

    نتایج بیانگر آن بود که بین انتظارات و ادراکات بیماران در کلیه ابعاد کیفیت ارتباط معنی داری وجود دارد(05/0pvalue<). بعد اعتبار با نمره 36/2 و تضمین با نمره 24/2 دارای بیشترین شکاف وبعد پاسخگویی با نمره 98/1 دارای کمترین شکاف می باشد. همچنین مراکز Aو D بیشترین شکاف کیفیت را دارند و مرکز C دارای کمترین شکاف می باشد.

    نتیجه گیری

    شکاف های منفی (انتظارات بالاتر از ادراکات) در تمام ابعاد کیفیت نشان داد که ارتقای کیفیت در همه ی ابعاد لازم و ضروری می باشد. جهت کاهش دادن شکاف پنج بعد کیفیت و ارائه خدمات مطلوب به بیماران، پیشنهاد می شود که مدیران بیمارستان ها با برنامه ریزی و مدیریت بهینه خود توجه ویژه ای به نیاز های بیماران داشته باشند.

    کلیدواژگان: انتظارات، ادراکات، کیفیت خدمات
  • مهدی فرزادکیا، سمیه گلباز، حانیه سادات سجادی صفحات 105-115
    زمینه و هدف
    وجود بخشهای مختلف در بیمارستانها سبب راهیابی عوامل خطرناک، عفونی، پاتولوژیک و مواد رادیواکتیو به داخل پسماندهای تولیدی آنها می شود. به منظور جلوگیری از انتشار آلودگی پسماندهای بیمارستانی به محیط زیست، مدیریت اصولی این زائدات جایگاه ویژه ای دارد. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت مدیریت پسماند در بیمارستانهای شهر کرج انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه توصیفی حاضر بصورت مقطعی در سال 91-1390 انجام گرفت. همه بیمارستانهای شهر کرج با استفاده از روش سرشماری، جامعه مطالعه را تشکیل دادند(8=n). داده ها به دو روش تفکیک و توزین زباله های تولیدی بمدت چهار ماه (هر ماه یک هفته) و تکمیل چک لیست مدیریت پسماند وزارت بهداشت جمع آوری و با نرم-افزار آماری SPSS تحلیل شد.
    نتایج
    سرانه کل پسماندهای بیمارستانی به ازای هر تخت فعال 1/4، تخت اشغال شده 6/5 و بیمار 4/9 کیلوگرم در روز بدست آمد. وضعیت مدیریت پسماند در 88% بیمارستانها متوسط و در 12% ضعیف بود. فرایند مدیریت پسماندهای بیمارستانی در ابعاد جمع آوری، حمل پسماند و نیروی انسانی ضعیف، در ابعاد تفکیک و ذخیره سازی متوسط و در بعد دفع خوب ارزیابی شد.
    نتیجه گیری
    مدیریت پسماند در بیمارستانهای موردمطالعه با سطح مطلوب فاصله زیادی داشت. بنابراین تنظیم یک برنامه عملیاتی و نظارت بر اجرای مطلوب آن از طرف مدیریت بیمارستان توصیه می شود. عمده ترین نقاط ضعف در بیمارستانها مربوط به عناصر تولید، جداسازی، جمع آوری و حمل پسماند بود، بر این اساس بهبود کیفیت این عناصر بایستی در برنامه ریزی جدید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت پسماند، بیمارستان، مواد زاید جامد، ایران
  • حسین ابراهیمی پور، علی وفایی نجار، غلام عباس نوری، حبیب الله اسماعیلی، سارا جمیلی * صفحات 117-125
    سابقه و هدف

    ترخیص بیمار از مهمترین مراحل تاثیرگذار در رضایتمندی بیمار و جزو چالش های مدیریتی در بسیاری از بیمارستان ها است. پژوهش حاضر با هدف اندازه گیری زمان انتظار بیماران در فرایند ترخیص و عوامل تاثیرگذار بر آن در بیمارستان امام رضا (ع) انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی زمان انتظار بیماران ترخیص شده از کلیه بخش های بستری بیمارستان امام رضا (ع) شهر مشهد مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 455 بیمار به عنوان نمونه انتخاب شدند. و زمان ترخیص آن ها در شش ایستگاه(داخل بخش، فاصله بین بخش تا مدارک پزشکی، در مدارک پزشکی، فاصله بین مدارک پزشکی تا حسابداری، محاسبه هزینه ها در حسابداری و پرداخت هزینه ها) با استفاده از روش زمان سنجی ساعت متوقف شونده اندازه گیری گردید. سپس داده ها با استفاده آمار توصیفی و تحلیلی و به کمک نرم افزار SPSS 16 در سطح معنی داری 0.05 تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین مدت زمان انتظار بیماران برای ترخیص در کل بیمارستان امام رضا (ع) 504.26 دقیقه با انحراف معیار 362.96 دقیقه بود.در بین بخش های مختلف نیز بخش گوش و حلق و بینی دارای کمترین و بخش سوختگی دارای بیشترین میانگین مدت زمان انتظار ترخیص بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به این که بیشترین زمان انتظار مریوط به ایستگاه شماره یک (در داخل بخش های بستری) و نیز ایستگاه شماره شش (پرداخت هزینه) می باشد لذا پیشنهاد می گردد با انجام راهکارهای اصلاحی در این دو ایستگاه از قبیل تغییر ساعت ویزیت و تدوین برنامه زمان بندی شده جهت ارسال پرونده ها از بخش ها به حسابداری به کاهش زمان انتظار بیماران کمک نمود.

    کلیدواژگان: زمان انتظار، فرایند ترخیص، بیمار، بیمارستان
  • محمد فهیمی نیا، الهام طاهریان، ابوالفضل محمدبیگی صفحات 127-135
    زمینه وهدف
    بیمارستانها به عنوان مصرف کنندگان ویژه آب شناخته شده ومیزان فاضلاب تولیدی وآلایندگی آنها به میزان زیادی بیشتراز مشترکین خانگی است.باوجود افزایش نگرانی ها درباره مدیریت مواد زاید بیمارستانی،توجه کافی به فاضلاب تولیدی بیمارستانها نشده است.باتوجه به جدا بودن منبع تامین آب مصارف شرب ومصارف بهداشتی در بیمارستان های قم،الگوی مصرف آب وتولید فاضلاب در این مراکز اطلاعات شایانی جهت برآورد نیاز آبی ومیزان فاضلاب تولیدی در بیمارستانها ارائه میدهد.
    مواد و روش ها
    مصارف آب بیمارستانها طی سالهای87 تا 91جمع آوری و با توجه به اطلاعات استخراج شده از پرسشنامه وضریب تبدیل آب به فاضلاب،حجم فاضلاب تخمین زده شد.داده ها با استفاده از نرم افزار spssنسخه 19 تحلیل و برای تعیین ارتباط متغیرهای مورد مطالعه از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد.سپس با مشخص نمودن نقاط قوت و ضعف،راهکار های مناسب جهت مدیریت هرچه بهتر آب و فاضلاب ارائه گردید.
    یافته ها
    در 8بیمارستان مورد بررسی،متوسط مصرف آب 7/655 لیتر در روز به ازای هر تخت و6/8 لیتر به ازای هر مترمربع از مساحت زیربنا میباشد. بین میزان مصرف آب در بیمارستانها و مساحت زیربنا بصورت معنا داری ارتباط مستقیم وجود دارد(p<0.05).متوسط سرانه تولید فاضلاب 6/567 لیتر در روز به ازای هر تخت فعال برآورد گردید. روش غالب دفع فاضلاب تخلیه به چاه جذبی است.
    نتیجه گیری
    جهت بهبود وضعیت موجود در بیمارستان های مورد مطالعه،بازسازی تاسیسات آب و فاضلاب، استفاده از پکیج های تصفیه فاضلاب و یا اتصال فاضلاب بیمارستان به شبکه جمع آوری فاضلاب شهر ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: بیمارستان، آب، فاضلاب، مدیریت آب و فاضلاب، قم
  • محمد حیدری، پژمان حسنی، منصوره قدوسی صفحات 137-144
    زمینه و هدف
    فرسودگی شغلی پدیده ای است که غالبا در سیستم های درمانی می تواند سلامت روانی افراد را تحت تاثیر خود قرار داده و به کیفیت خدمات ارائه شده مددجویان آسیب وارد کند. از آنجایی که موضوع و محور کار این حرفه انسان است و سلامت جسمی و روحی و روانی آنها از موضوعات بسیار با اهمیت می باشد، لذا تحقیق حاضر با هدف بررسی ارتباط سندروم فرسودگی شغلی با سلامت روانی در پرسنل درمانی بیمارستان ولیعصر بروجن انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه پژوهشی از نوع توصیفی- همبستگی بوده که طی آن در سال 1391، 133 نفر از پرسنل درمانی بیمارستان ولیعصر بروجن به روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه 3 قسمتی شامل اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه ی فرسودگی شغلی مسلاچ و پرسشنامه بررسی سلامت عمومی ((GHQ بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون های توصیفی و تحلیلی استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته ها این گونه نشان داد که اکثریت واحد های مورد پژوهش احساس فقدان موفقیت فردی شدید و مشکوک به اختلالات روان شناختی بودند و اقلیت آنها فرسودگی عاطفی شدید را گزارش کردند. بیشتر از دو سوم افراد مورد مطالعه سطح خفیف مسخ شخصیت را نشان دادند. همچنین ارتباط معکوس بین فرسودگی شغلی در تمامی ابعاد با سلامت روان مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به ماهیت استرس زای مشاغل پزشکی و فرسودگی شغلی در این حرفه، شیوع بالای اختلال سلامت روان همچنین همبستگی معکوس آنها در یافته های پژوهش پیشنهاد می شود که مسئولین به این مورد توجه داشته و با شناخت منابع استرس زا و راهکار های رویارویی با آن جهت پیشگیری و برطرف نمودن مشکلات موجود برنامه ریزی نمایند.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، سلامت روانی، پرسنل درمانی
|
  • Science Mohsen Afsahi, Dr. Mohammad Mehdi Sepehri, Ehsan Ameri Pages 9-24
    Background
    One of the main challenges of hospital managers is to decide the number of existing beds in each department of the hospital. While، more beds results in an increase in the current cost of the hospital، decreasing the number of beds might cause disorder in patients flow. The main objective of this paper is minimizing the total cost as well as maximizing the patients flow in the network، considering the practical limitations of the hospital.
    Materials and Methods
    this study is aimed to investigate following subjects: identify the current limitations in changing of department capacity، thorough interview with hospital managers and other personnel in Modares Hospital، cardiac patient flow analysis، simulation of current flow، determining applicable scenarios and choosing the best scenarios by mathematical modeling in order to minimize total cost and maximize patient flow.
    Results
    through lots of existing scenarios، 31 applicable scenarios have been determined by limitations analysis. Finally، 8 best scenarios were found. Generally، results show that decreasing the number of beds in CCU and increasing the number of beds in Post-CCU can improve patients flow، considering cost constrains.
    Conclusion
    The Proposed approach in this study can be a general guide for capacity planning of hospital departments with considering practical limitations. Since some health administrators oppose the creation of post-CCU، it is possible to compare patients flow status in the presence or absence of this department by proposed approach in this paper.
    Keywords: Capacity Planning, Cardiac patient flow network, Mathematical modeling, discrete event simulation
  • Ghaseminejad, Tavafian, Heidarnia Pages 25-36
    Introduction
    Since training to nurses with low back pain، will be effective at Preventing or reducing physical disability and improve quality of life the purpose of this study was to assess effectiveness of physical health educational program on the quality of life of nursing staff with chronic low back pain working in hospitals in yazd. Methood: This semi experimental study was carried over 119 employees with chronic low back pain working in hospitals in yazd in both intervention (n=60) and control (n=59) groups. The intervention group participated in a training program included a - 180 minutes education session. Data were collected through using the 36-item Short-Form Health Survey questionnaire (SF-36) at base line and 3- month follow up and analyzed using descriptive and analytical statistics.
    Conclusion
    This study showed the physical dimensions of quality of life including physical functioning، role physical، bodily pain and general health in the intervention group with mean age of 72/32،58/18،59/96،69/10 respectively were improved in compare with the same dimensions in control group with mean age of 60/50،47/88،38/05،51/27 at 3- month follow up (P<0/0001). There were no significant improvement in terms of mental component of quality of life in intervention (P=0/855).
    Results
    The results indicated the educational program could be effective on physical functioning، role physical، bodily pain and general health.
    Keywords: Chronic low back pain, curriculum, quality of life, nurses, physical health
  • Mohammad Arab, Elham Movahed Kor, Mahmood Mahmoodi Pages 37-49
    Introduction
    At recent years، there was the salient consideration into hospital emergency services. The aim of this study was analyzing contributory factors of clients'' satisfaction in emergency services of Tehran and Shahid Beheshti University Medical Sciences'' selected hospitals.
    Material And Methods
    It was a descriptive-analytical and cross-sectional study. The statistical population was clients of emergency departments of selected hospitals. The sample size was calculated 768. 6 hospitals were selected from each university. It included 3 general and 3 specialized hospitals. The instrument was the questionnaire that preparing in 54 questions in 2 sections. Reliability and validity were confirmed by professors and 50-sample pilot study، respectively. The alpha-cronbach was calculated 0. 87. It was analyzed by independent sample t-test، simple linear regression and linear multi-regression.
    Results
    The demographic characteristics of attendants were as follows: 57. 3% women، 56. 8% older than 45، 63. 1% covered by social insurance، 92. 7% urban، 56% married، 58. 7% lower than high school and 68. 4% covered by coinsurance. The payment by clients was higher at Shahid Beheshti University. The most of payments was the mixture of out-of-pocket and insurance. The clients'' satisfaction was higher in admission، guardian، physicians، nursing cadre and environment-services at Tehran university. It was higher in management at Shahid Beheshti university..
    Conclusion
    Collecting data in the field of patients'' evaluation of services'' quality or accessible medical facilities could would induce to recognizing upgradeable areas health providing system.
    Keywords: Satisfaction, Clients, Service, Hospital Emergency
  • Dr Ali Jannati, Neda Kabiri, Dr Mohammad Asghari Jafarabadi, Behrooz Pourasghari, Babak Bayaz Pages 51-62
    Background

    Pay-for-performance (P4P) is a payment model which tries to pay for the measured aspects of performance and encourage health care providers by providing financial incentives in order to achieve pre-defined goals. This research was done to assess the impact of P4P on efficiency of medical laboratory of Imam Reza hoapital in Tabriz in 2013.

    Materials and Methods

    This interventional research was a before-and-after study. In order to recognize any changes، efficiency indexes of laboratory were measured and compared whole the year. The data were collected manually assessing the related documents. For comparing efficiency before and after intervention، descriptive statistics were used.

    Results

    Findings showed that costs didn’t differ significantly after the intervention، but revenue was a little increased (14364 to 16874). Laboratory errors were also increased after the intervention. (0 to 17 cases).

    Conclusion

    Regarding the little positive impact of P4P on costs and revenues and comparing other similar studies، we can conclude that this bonus payment system can be used in all care-providing levels such as primary health care centers، drug stores، diagnostic centers and hospitals through setting pre-defined goals and considering negative point for any staff who makes an error.

    Keywords: pay, for, performance, efficiency, hospital, clinical laboratory
  • Neda Vaziri, Dr Ali Ardalan, Dr Elham Ahmadnezhad, Dr Abbas Rahimi Foroshan Pages 63-70
    Background
    Emergency operation centers (EOC) have been established in recent years aimed to organization and coordination in disaster times. The centers are responsible for decision-making in response and recovery phases after events. The aim of the study was developing a standard function evaluation tool for EOC.
    Material And Methods
    This was a mixed method study with sequential triangulation approach. All EOC in medical universities with at least one year ago establishment (in 2011)، has been studied. We measured the face and content validities. For reliability the Cronbach''s alpha was provided. The most important factors have been determined by an Explanatory factor analysis.
    Results
    The final tool by six domains had 38 questions. All content validities were higher than +0. 6 unless one (+0. 1). Only the activation domain had inappropriate Cronbach (0. 337) and all others were higher than 0. 7. Factor analysis reduced the questions in all domains. There reduced to five (for first domain)، two (for second and third domains) and one (for three last domains).
    Conclusion
    Based on validity and reliability، it seems that the tool is appropriate for EOC'' function evaluation. The high reliability was resulted from closed correlation of questions. The good validity implied familiarity of EOC'' experts on the all asked domains.
    Keywords: Emergency Operation Centers, Mixed Methods, Explanatory Factor Analysis
  • Javad Vatani Shoaa, Hossien Kardan Yamchi, Mirghani Seyyed Someah Pages 71-76
    Background

    Exposure to some organic solvents such as benzene and toluene cause adverse effects on organs and cause the spread of diseases such as cancer، leukemia and adverse effects on the nervous system. Medical staff with long-term exposure to volatile organic compounds including benzene، toluene، xylene and xylene in indoor air in hospitals and serious complications of than in medical staff and hospital staff who are looking for a lot of medical expenses، the importance of this more highlights. The aim of the present study is detect and measure BTEX (benzene، toluene، um - xylene followed - xylene and ethylbenzene) in air and comparison with hospital standards recommended by the technical department of occupational health.

    Material And Methods

    First critical sectors of Imam Hossein hospital such as pathology and emergency was selected. Air sampling was performed using activated charcoal and with the using the health and safety of the United States methods. Using gas chromatography with mass spectrometry and flame detector operation was performed to determine the amount of pollutants. The processing and analysis of data، spss version 13 software was used.

    Results

    In all parts of the ward، operating room، emergency room، laboratory pollutants benzene، toluene، ethyl benzene and xylene have been identified and followed. The concentration of toluene in waste elimination، landry and pathology parts is 0/5477 mg/m3،0/4052mg/m3 and 0/81 mg/m3 Respectively.

    Conclusions

    This study shows that pollution exists in all parts of the hospital that is compatible with other studies and This shows the importance of detailed field studies to identify the sources of these pollutants in the environment is sterile، like a hospital.

    Keywords: Hospital, organic solvents (BTEX), leukemia
  • Dr Mohammad Malakootian, Engineering Maryam Sadeghi, Engineering Shidvash Dowlatshahi Pages 77-84
    Background
    waste - care centers in terms of their major role in the spread of various diseases and environmental pollution are particularly important. Therefore attention to the performance of non-hazardous hospital waste devices is important. The aim of this study was to determine of functional non-hazardous non-incineration devices of waste in Kerman education hospitals and sirjan hospitals
    Materials and Methods
    The study is experimental and between March and September the year 2013 at the Engineering Research Center for Environmental Health، Kerman University of Medical Sciences done. Performance of devices in terms of physical، chemical and biological were studied. Mechanical performance with observe and record mechanical index by the thermometer and registers the device done. To evaluate the chemical performance of the devices of a indicator strip and the biological performance of a biological indicator strip was used to study.
    Results
    Among hospitals، 96. 3% of non- hazardous devices of waste، the mechanical performance desired. Chemically، 85. 3% of non- hazardous devices of waste effectively acted. Biologically، 84% of the devices attained to be optimum.
    Conclusion
    Considering thatnon-hazardous non-incineration devices of wastein 4 Kerman education hospitals and 2 sirjan hospitals unable to complete and hundred percent non- hazardous of chemical and biological wastes although in terms of mechanical، temperature and time required non- hazardous process is provided but this scale alone can not be cause to non- hazardous waste so the performance of these devices in hospitals is poor.
    Keywords: performance, non, incineration devices, non, hazardous, hospital, Kerman, Sirjan
  • Pages 85-96
    Background
    This study aimed at investigating the effect of balance between work-life and non-work life in Sanandaj’s hospitals. Balance dimensions include the balancing in family، work، free time، and personal growth. Also، the life quality dimensions include physical، mental، social، and environmental health aspects of life.
    Materials And Methods
    The statistical population of this study includes personnel of Sanandaj’s hospitals (doctors، nurses، office employees، operating staff، and guards) which sampeling have been selected by cluster sampling and using Cochran formula with a number of 150 people. Collected data was analyzed using the structural equations and AMOS18 software and SPSS20.
    Results
    Results of this study showed that the balance between work-life and non-work life in the hospitals’ personnel had an effect of 0. 70 on their life quality، while the first hypothesis with the title of “The effect of balance in family on the life quality” was rejected because of its critical rate is in the range of hypotheses’ rejection.
    Conclusion
    The effect of three non-work dimension on the life quality of the hospitals’ personnel has been confirmed which can be because of the existed economic conditions and limitations in Sanandaj City.
    Keywords: balance between work life, non, work life, conflict between work life, non, work life, life quality, hospital
  • Hana Hasani, Rafat Mohebifar, Amene Barikani Pages 97-104
    Background

    understanding the patient expectations and perceptions of service quality is one of the requirements for improving quality of health services. The purpose of this study is to evaluate the gap between patient’s expectations and perceptions in five dimensions of service quality in hospitals affiliated with Qazvin University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was done on 298 patients at hospitals affiliated with Qazvin University of Medical Sciences; it is designed to evaluate the quality of health services based on client’s expectations and perceptions and to determine the strengths and weaknesses of service quality. Data collection was performed by standardized SERVQUAL questionnaire to measure quality of services. the reliability and validity of this questionnaire has previously been confirmed by studies in Iran and other countries. Data analysis was done using SPSS software and ANOVA test was performed.

    Results

    The results showed that there was significant correlation between patients’ expectations and perceptions in all dimensions of quality (p<0. 05). The Reliability (2. 36) and Assurance (2. 24) dimensions have the most and responsiveness dimension (1. 98) has the lowest gap. Also (A) and (D) hospitals have the most gap and (C) hospital has the lowest.

    Conclusion

    The negative gap (expectations more than perceptions) in all dimensions of quality showed that it is necessary to improve service quality in all dimensions. in order to reduce the gap of all five dimensions of quality and provide desired services، it is recommended that hospital managers by planning and their optimal management take the patients’ needs into account.

    Keywords: Expectations, Perceptions, Service quality, Hospital
  • Mahdi Farzadkia, Somayeh Golbaz, Haniye Sadat Sajadi Pages 105-115
    Background
    There are various departments in the hospital that cause the entrance of hazardous، infectious، pathological and radioactive materials into the manufacturing waste of these centers. To prevent the release to the environment of such polluted hospital waste، attention and implementation of waste management principles is required. This study aimed to evaluate the status of waste management in Karaj hospitals.
    Material and Methods
    This cross - sectional study was conducted in Karaj during 2011-2013. Using census، Karaj''s hospitals formed population of this study (n=8). Weighting the hospital waste (for 4 months and one week in every month) and completing the checklists were two main ways of data gathering. Data analysis was done using SPSS software.
    Results
    The daily capita of solid waste per active beds، occupied beds and patients were 4. 1، 5. 6 and 9. 4kg/d. The status of hospital solid waste management was moderate in 88% and weak in 12% of hospitals. Furthermore the hospital waste management was evaluated weak in collection، transportation and manpower aspects، moderate in separation and temporary storage aspects and good in disposal of solid waste aspect.
    Conclusion
    Overall، the status of waste management in studies hospitals was far away from the desired level. To improve this status، it is recommended to develop a defined operational plan and control its implementation. Given the main weakness of hospital waste management was related to production، collection، separation، and transportation aspects، hence، more attention to these areas is desired.
    Keywords: Waste Management, Hospital, Solid Waste, Iran
  • Hosein Ebrahimipour, Ali Vajaee, Gholam-Abas Nouri, Habib-Allah Esmaeili, Sara Jamili Pages 117-125
    Background

    Discharge Process is the most important stage affecting in patient’s satisfaction and it is one of the major challenges in hospital management. This study aim to determine the average waiting time of patient discharge process and identify effecting factors of this process in Emam Reza Hospital in Mashhad، in the 2014.

    Method

    In this cross-sectional survey waiting time of patients discharged from all clinical sections of the Imam Reza hospital in Mashhad were studied. Number of 455 patients were selected and discharge time of them at six different stages (In section، distance between section to the medical record، in medical records، distance between medical records to Accounting، cost calculation and cost payment in accounting) by using stop-watch method were measured. data has been analysed using descriptive and analytical statistics at 0. 05 significant level by SPSS16.

    Results

    The results showed that the waiting time was 504. 26± 362. 96 Minute. It was statistically differences between different wards of the hospital in which ENT section has the lowest and Burns section has the highest discharge time.

    Conclusion

    we concluded that the maximum time related to station 1 (Within the medical sector) and station 6 (cost payment) Therefore suggested to perform corrected solution in this stations such as change visit hours and make schedule for sending medical record to the accounting department and helped to reduce patient waiting time.

    Keywords: Waiting Time, Discharge Process, patient, Hospital
  • Mohammad Fahiminia, Elham Taherian, Dr Abolfazl Mohammadbeigi Pages 127-135
    Background
    Hospitals have been known to be especial water consumers and the amount of generated wastewater and their contamination is much more than that of domestic subscribers. Despite increasing concerns about hospital waste management،adequate attention has not been paid to the wastewater produced in hospitals. As there is a separate source of drinking water from that of sanitary uses in hospitals in Qom،the pattern of water consumption and wastewater production in these centers provides valuable information in order to meet estimated water requirement and amount of wastewater produced in the hospitals.
    Materials And Methods
    The amount of water consumption in hospitals was collected from2008to2013 and according to the information extracted from the questionnaires and conversion ratio of water to wastewater، wastewater volume was estimated. Data was analyzed through SPSS 19. software. Pearson correlation test was utilized to determine relationships between variables. After that، strategies for better management of water and sewage systems were presented along with identifying strengths and weaknesses
    Results
    In the eight hospitals surveyed، the average water consumption was found to be 655. 7 Lit/day. bed and bed and 8. 6 liters per square meter of construction area. There was a statistically meaningful relationship between consumed water in hospitals and construction area (p<0. 05). The average wastewater production was estimated to be 567. 6 Lit/day. bed. The predominant method of wastewater disposal is discharge in the well
    Conclusion
    In order to improve the current situation in these hospitals،it seems inevitable to reconstruct water and wastewater facilities،to use wastewater treatment packages and/or to connect waste water of hospitals to City''s wastewater collection system
    Keywords: hospital, water, wastewater, management of water, wastewater, Qom
  • Mohammad Heidari, Pejman Hassani, Mansureh Ghodusi Pages 137-144
    Background
    Burnout is a phenomenon that often in the system can impact mental health and affect the quality of services provided to clients. Since the subject and center of this professional is human and physical and mental health is the important issue، this study was to examine Correlation between burnout and mental health in medical staffs of the Valyasr hospital in Borujen.
    Materials And Methods
    In this descriptive-correlational study، that During 1391، 133 medical personnel of the valy Asr hospital in Borujen selected through census. Gathering instrument was demographic information questionnaire، General Health Questionnaire and Mslach Burnout Inventory. Data was analyzed by SPSS/16 and descriptive and analytical tests.
    Results
    These findings indicated that majority of Units the study have the lack of personal accomplishment and psychological disorders and minority report emotional exhaustion. More than two-thirds of the patients showed mild depersonalization. Also between burnout in the all dimensions and mental health، significant reverse correlation was found.
    Conclusion
    According to the nature of job stress and burnout in the medical profession، high prevalence of mental health problems and also inverse correlation in the research findings، it is recommended that the authorities concerned to it and with identifying sources of stress and ways of dealing with it، planning to prevent and resolve the problem.
    Keywords: Burnout, Mental health, Medical staff